25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTraian Băsescu l-a avertizat din nou pe Meleşcanu

Traian Băsescu l-a avertizat din nou pe Meleşcanu

Preşedintele i-a atras atenţia ministrului interimar al justiţiei că nu va ezita să acţioneze împotriva lui, în baza prerogativelor legale şi constituţionale pe care le are.

Şeful statului l-a atenţionat ieri, printr-o scrisoare, pe ministrul interimar al justiţiei că săvârşeşte un abuz în serviciu prin refuzul de a trimite Parchetului solicitările de începere a urmăririi penale în cazul a opt miniştri şi îl avertizează pe Meleşcanu că nu va ezita să acţioneze.

Traian Băsescu afirmă în scrisoarea adresată ministrului interimar al justiţiei şi publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale că a luat act „cu îngrijorare“ de refuzul de a transmite Parchetului cererile sale privind începerea urmăririi penale în cazul a opt foşti şi actuali miniştri, deşi dosarele au fost trimise încă de săptămâna trecută. „Fac precizarea că preşedintele României nu este organ de cercetare penală şi nici nu se substituie procurorului sau judecătorului cauzei“, se arată în scrisoarea şefului statului către ministrul Meleşcanu.

„Documentele în original s-au aflat întotdeauna la Ministerul Public“

 

Băsescu aminteşte că a trimis pe 18 ianuarie, sub sigiliu, documentele ce au stat la baza referatelor procurorilor de caz, acte pe care ministrul justiţiei le-a restituit preşedinţiei la numai o zi distanţă. Şeful statului arată că aceste acte au stat la baza solicitării de urmărire penală şi s-au aflat în copie la Administraţia Prezidenţială, cu inscripţia „Conform cu originalul“ şi ştampila instituţiilor transmiţătoare. „Documentele în original s-au aflat întotdeauna la Ministerul Public. Absolut toate documentele pe care le-am deţinut v-au fost transmise“, spune şeful statului.

Preşedintele Băsescu afirmă că Teodor Meleşcanu, în calitate de ministru interimar al justiţiei, nu are dreptul de a cenzura decizia preşedintelui şi exemplifică în acest sens prin decizia CCR de desfiinţare a comisiei prezidenţiale de avizare a urmăririi penale a demnitarilor. „Domnule ministru, vă solicit să respectaţi Constituţia României, independenţa justiţiei şi să nu întârziaţi aplicarea legii atunci când este vorba despre oameni politici. De asemenea, vă atrag atenţia că nu aveţi atribuţii privind verificarea legalităţii actelor preşedintelui, ci doar verificarea legalităţii actelor guvernului“, se mai arată în scrisoarea şefului statului.

 

„Vă atenţionez că, în caz contrar, aţi săvârşi un abuz în serviciu“

 

Traian Băsescu îi solicită ministrului interimar al justiţiei „să se limiteze la atribuţiile legale“ pe care le deţine şi apreciază că Teodor Meleşcanu împiedică prin acţiunile sale îndeplinirea unei prerogative prezidenţiale. Traian Băsescu îi solicită ministrului să transmită Ministerului Public cererile de începere a urmăririi penale, împreună cu referatele procurorilor de caz şi cu cererile formulate de procurorul general şi procurorul-şef DNA, documente ce se află în posesia lui Teodor Meleşcanu.

„Vă atenţionez că în caz contrar aţi săvârşi un abuz în serviciu şi nu voi ezita să acţionez, în baza prerogativelor legale şi constituţionale pe care le am, în vederea normalizării situaţiei“, încheie scrisoarea adresată ministrului interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII